U kent ze vast, die kleine flesjes Yakult. Dit van oorsprong Japanse gefermenteerde zuiveldrankje vol probiotica wordt geproduceerd in Almere. Dat hygiëne en voedselveiligheid voorop staan bij de productie spreekt vanzelf. Bij Yakult ontstond de behoefte om die voedselveiligheid nog beter te managen, te monitoren en te borgen. KWA schoot te hulp en zette Makeonline in.
Wietske Boshoven is Deputy Manager QA/QC & Environmental Issues bij Yakult en legt uit:
“De organisatie merkte enige tijd geleden dat er behoefte was aan nog meer in compliance zijn met wet- en regelgeving en aan meer overzicht. We hadden al contact met KWA, want ze introduceerden Makeonline bij ons. Precies de juiste tool. Met Makeonline kunnen we managen, monitoren en borgen. En wat zo fijn is: ingewikkelde wet- en regelgeving wordt in heldere taal uitgelegd. Begrijpelijk voor iedereen die met de tool werkt.
Daarnaast zijn de verschillende ISO-normen die voor ons gelden, overlappend. In Makeonline wordt die samenhang tussen de verschillende normen getoond. De tool is ook heel geschikt voor periodieke terugkeer van taken, het dwingt je als het ware regelmatig bepaalde dingen te doen.
Vorig jaar zijn Yakult en KWA een stap verder gegaan en hebben we samen een maatwerk module voedselveiligheid ontwikkeld. Natuurlijk hadden we alles al duidelijk voor onszelf, maar het was wat versnipperd. Alles stond op verschillende Excel-sheets, zoals kritische controlepunten, operationele basisvoorwaarden, productieprocessen en waarborgen van voedselveiligheid. Nu staat alles in één systeem: Makeonline. Met één simpele zoekterm vind je wat je zoekt.
Daarnaast profiteren we van de expertise van het bureau, zoals bij het opstellen van een legionella-beheersplan en een komend geluidsonderzoek. KWA heeft de juiste experts in dienst die ons verder helpen.”