(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WJW6KZ7');

Papierindustrie vraagt om ondersteuning in complexe wetgeving

13 mei 2024

“Wetgeving wordt steeds complexer, gaat sneller en dus hebben onze leden daar hulp bij nodig”, zegt Corneel Lambregts, manager Energie & Milieu bij VNP (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken). VNP behartigt de belangen van de 18 leden en 22 productielocaties.

Waarom is voor die hulp de keuze op KWA en haar platform Makeonline gevallen? “We hadden een abonnement bij een andere partij voor wet- en regelgeving en zo om de paar jaar kijken we of dat abonnement nog voldoet. We hebben ook rondgevraagd bij onze leden en daar werd KWA genoemd als geschikte partij. Wat bij ons de doorslag gaf om uiteindelijk voor KWA en Makeonline te kiezen: dat bij ieder lid meerdere personen kunnen inloggen. Voorheen moest een lidbedrijf nog een eigen systeem achter het gemeenschappelijke systeem hebben om gegevens op te kunnen zoeken. Met Makeonline kunnen de leden direct en individueel inloggen, extra systemen zijn niet meer nodig”, legt Corneel uit.

Speciaal voedselveiligheid

Wat voor informatie is belangrijk voor de papierbranche? “We zijn niet alleen met het proces van papier maken bezig, maar als gevolg daarvan ook met het reduceren van onder andere luchtemissies, wateremissies, zeer zorgwerkende stoffen. Een breed scala dus. En onze producten kunnen ook voedselcontact maken, en hebben dus specifieke eisen op het gebied van voedselveiligheid. Daarbij werken we samen met Précon, ook een partner van KWA, wat heel goed uitkomt. Makeonline sluit er uitstekend op aan.”

Iets anders, de Omgevingswet: “Eén van de pluspunten van Makeonline: de nieuwe Omgevingswet is geïntegreerd. Wij geven aan onze leden updates en we zien de toegevoegde waarde van deze wet in Makeonline. We hebben te maken met omgevingsdiensten. De papierindustrie heeft te maken met specifieke processen en daar horen handleidingen, documenten en ondersteuning bij. Makeonline helpt ons daarbij.”

Hetzelfde geldt voor de energiebesparingsplicht die net als de Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht is. “We hebben een format ontwikkeld voor de leden voor wat betreft de energiebesparingsplicht, waarmee je berekeningen kunt uitvoeren. Zo kan iedereen het eenduidig indienen. Zo ondersteun je elkaar”, legt hij uit.

“Je ziet dat wet- en regelgeving steeds complexer wordt, sneller gaat dankzij de digitalisering, en meer tijd kost. We willen onze leden ondersteunen en dat is best een uitdaging. Makeonline maakt ons wat dat betreft toekomstbestendig. Een mooi voorbeeld is de CSRD-richtlijn. Complexe wetgeving op grond waarvan de papierindustrie tot in detail moet aanleveren waar de grondstoffen vandaan komen. De systemen van de overheid erachter zijn nog niet klaar, terwijl we wel dit jaar gegevens moeten aanleveren. Een uitdaging. Wat dat betreft kunnen we op Makeonline rekenen. Een betrouwbare partner die dingen snel regelt en op tijd”, is de conclusie van Corneel.